Оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

19.05.2017 13:06

Оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

З 1 січня 2017 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 № 854 «Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якою затверджено Порядок надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
        Прийнятим Порядком визначено новий механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 та дітей інвалідів, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.
          Безоплатне забезпечення путівками проводитиметься шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку за надання послуг із санаторно-курортного лікування або відпочинку.
          Порядком передбачено укладання трьохсторонньої угоди між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та управлінням соціального захисту населення. При цьому постраждала особа має право вільного вибору санаторно-курортного закладу та за бажанням здійснювати доплату за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів у разі недостатності суми грошової допомоги для компенсації вартості путівки у вибраному закладі.
         За бажанням громадянина, у разі відмови від отримання санаторно-курортного лікування, виплачується грошова компенсація у розмірі середньої вартості путівки в Україні, що встановлюється Кабінетом Міністрів України щороку. Однак зазначена норма набирає чинності з 1 січня 2018 року.
         Якщо у громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виникнуть питання щодо забезпечення санаторно-курортними путівками, то Вам необхідно звернутися до управління  з питань праці і соціального захисту населення Чорнобаївської РДА.
         Постановою КМУ від 28.12.2016 року №1029 «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2017 році» установлений розмір грошової допомоги для компенсації у 2017 році вартості путівок шляхом безготівкового перерахування санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, за надання послуг із санаторно-курортного лікування або оздоровлення чи відпочинку осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме:
– осіб, віднесених до категоріх 1 – 5250,00 гривень;
– осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 17390,00 гривень;
– дітей, яким установлена інвалідність, пов’язана з Чорнобильською катастрофою, – 10840,00 грн.